2013. január 4., péntek

Eszenciális zsírsavak


Az esszenciális zsírsavak többszörösen telítetlen vegyületek. Esszenciálisnak azokat az anyagokat nevezzük, amelyek a szervezet számára nélkülözhetetlenek, ugyanakkor - mivel el?állításukra a szervezet nem képes - a táplálkozással kell, hogy a szervezetbe jussanak.

Az esszenciális zsírsavak közé tartoznak az úgynevezett omega-3- és omega-6-zsírsavak. A görög ábécé utolsó bet?je a vegyületek kémiai szerkezetére utal, ugyanis ezek a többszörösen telítetlen zsírsavak a szénhidrogénlánc végét?l számított 3. és 4. illetve 6. és 7. szénatom között tartalmazzák az utolsó kett?s kötést.


Ha kevesebb kerül be ezekb?l a zsírsavakból a szervezetbe, b?relváltozások, vízvesztés és érelzáródások alakulhatnak ki. Üzemanyagként szolgálnak, energiát biztosítanak.


Az esszenciális zsírsavak (EFA's – essential fatty acids) azok az úgynevezett „jó" zsírok, amelyek létfontosságúak minden sejt számára, dönt? szerepet játszanak az immunrendszer, az idegrendszer, valamint a szívrendszer, és érrendszer m?ködésében, de éppen így a betegségek megel?zésében is.


Az esszenciális zsírsavak - többek között - a sejtek membránjainak felépítését segítik el?, védve azokat a káros behatásoktól és hozzájárulnak szerkezeti épségükhöz, rugalmasságukhoz is. Érintettek, a vér oxigénszállításban, a növekedésben, a sejtosztódásban, az idegm?ködésben, a sejtek közti kommunikációban, a hormontermelés szabályozásában, és az energiatermelésben is. Részt vesznek a keringési rendszer, az immunrendszer, a zsíranyagcsere szabályozásában, csökkentve az emelkedett koleszterin- és trigliceridszintet, így kisebb lesz az érelmeszesedés és a szívinfarktus kialakulásának kockázata is. Miután minden sejtünk számára fontosak, szerepet játszanak a szép haj, a körmök, és az egészséges b?r felépítésében is, ezáltal megóvják b?rünket a kiszáradástól, amely több betegség forrása lehet, például a gyulladásoké.

Étrendünk esszenciális zsírsavtartalma akkor optimális, ha az omega-3 zsírsavak fedezik az energiaszükséglet minimum 0,2 %-át, az omega-6 zsírsavak pedig minimum az 1 %-át.

Omega-3 zsírsavak


Omega-3 zsírsavakat els?sorban a tengeri halakban, többek között a makrélában, heringben, t?kehalban, hekkben és szardíniában, hazai halaink közül a busában találunk.

Az omega-3 zsírsavak jótékony tulajdonságai

  • Lekötik a savakat;
  • Segítik a vérkeringést;
  • Megel?zik az érelmeszesedést és a szívinfarktust;
  • Csökkentik a koleszterinszintet és a vérnyomást;
  • Megakadályozzák a rákos sejtek növekedését.

Hiánya ugyancsak okozhat növekedésbeli elmaradást, viselkedészavart, gyengeséget, tanulási problémákat, a mozgáskoordináció romlását, vagy végtagzsibbadást. Egyes kutatási eredmények szerint a gyermekek esetében kiegyensúlyozott, megfelel? mennyiség? zsírsavat tartalmazó olajok adagolása segít a diszlexia, szétszórt figyelem, hiperaktivitás és más tanulási problémák leküzdésében is.



Omega-6 zsírsavak


A legismertebb omega-6-zsírsav a linolsav, amely különböz? növényi olajokban fordul el? változó mennyiségben. A napraforgó-, a szója- és a kukoricacsíra-olajhoz képest az olívaolaj viszonylag kevesebb linolsavat tartalmaz. A legmagasabb linolsavtartalmú olaj a bogáncsolaj, mely salátaöntetek készítéséhez kínál újfajta alternatívát.

Az omega-6 zsírsavak jótékony tulajdonságai

  • Semlegesítik a savakat;
  • Növelik az anyagcsere hatékonyságát;
  • Megel?zik az ízületi gyulladást;
  • Javítanak a cukorbetegség mellékhatásain;
  • Enyhítik a menstruációs görcsöket;
  • Javítják a körmök, haj és b?r állapotát;
  • Megakadályozzák a rákos sejtek szaporodását;
  • Csökkentik a koleszterinszintet, vérnyomást és a szívinfarktus kockázatát.


Az omega-6 zsírsavhiány esetén ekcémaszer? b?relváltozások, hajhullás, a máj elzsírosodása, viselkedésbeli változások figyelhet?k meg. A vesék rosszul m?ködnek, nagyfokú vízvesztés történik a b?rön keresztül, a mirigyek kiszáradnak, megn? a fert?zésveszély, nehezebben gyógyulnak a sebek, szárazzá válik a b?r, a haj, a szem, megn?het a koleszterinszint. Omega-6 hiány esetén növekedésbeli visszamaradás következhet be, szívritmuszavar léphet fel, ízületi problémák jelentkezhetnek, a férfiaknál sterilitást, n?k esetében vetélést okozhat.

Kapcsolódó szócikkek


Zsíros olaj
Zsírszéklet
BCAA
Hasi elhízás

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése