2012. február 12., vasárnap

Endoszkópia


latin: endoscopia (endo=belső; scopia=tükrözés)

Belső üreges szerv tükrözése. Feltételezett kórkép alapján, a megfelelő eszközös vizsgálat elvégzése a diagnózis további tisztázása céljából.
A készülék lehet merev vagy rugalmas (flexibilis), világító szerkezet illetve optikai rész kapcsolódik hozzá, a látottakat akár rögzíteni lehet a hozzá csatlakoztatott monitorral, felvevő egységgel. Szövettani vizsgálat elvégzése céljából mintát is lehet venni biopszia.
A felső tápcsatorna vizsgálatára a gasztroszkópia, gyomortükrözés alkalmas. Segítségével lehetséges a nyelőcső, gyomor és a vékonybél kezdeti szakaszának vizsgálata. A beavatkozással különböző szöveti elfajulásokat, fekélyt, vérzést, esetleges daganatot lehet diagnosztizálni.
Az alsó tápcsatornai rész vizsgálómódszere a kolonoszkópia vagy vastagbéltükrözés. A vastagbél kezdeti szakaszától egészen a végbélig vizsgálható. Előtte mindenképpen előkészítés szükséges a béltartalom, bélsár eltávolítása miatt. Sajnos kellemetlen vizsgálat, de elsődleges elvégzése bélgyulladás, daganatos betegség gyanúja miatt.
A gége vizsgálatára laryngoscopot (laringoszkóp), a légcső, a főhörgők és az alsó lebenyhörgők tükrözésére bronchoscopot (bronhoszkóp) használnak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése