2012. április 18., szerda

AIDS-védőoltás kutatások


A leghatékonyabb megelőzése a védőoltás lenne, de egyelőre nem sikerült hatékony oltóanyagot találni. Ennek oka a vírus gyors mutációja, sejtjeinek sajátos, ellenálló burka, és még az sem kellően tisztázott, hogy milyen immunválaszt kell adnia a szervezetnek a védőoltás beadása után, hogy bizonyos legyen a védettség. Több szer is elkészült már, amelyek közül több is eljutott a humán kipróbálás szakaszába, főként Dél-Afrikában folynak ilyen gyógyszerkutatások önkéntesekkel.

A Merck gyógyszergyár vakcina vizsgálatai:
A 2006-tól az egyik legújabb, Merck gyógyszergyár álta kifejlesztett vakcinajelölt széles körű humán próbáját Dél-Afrikában végzik. A vakcinát már kipróbálták Amerikában, Afrikában és Ausztráliában, jóval kevesebb résztvevővel. A próbák eredményesen zárultak a gyártó előzetes adatai szerint a beoltottak több mint felénél sikerült immunválaszt kiváltani a HIV-vírus ellen. A Merck gyógyszergyár másik vakcinájával is folynak vizsgálatok - Haitin, az Egyesült Államokban, Ausztráliában, Brazíliában, Kanadában, Jamaicában, Peruban és a Dominikai Köztársaságban -, ezek egyelőre az oltóanyag biztonságosságát tesztelik. (A Dominikai Köztársaságban elsősorban prostituáltakat oltanak be. )
A két oltóanyag a betegség kiváltására és terjesztésére alkalmatlan. A vakcinákban megfázást okozó hordozóvírusba építettek bele HIV-vírusgéneket, amelyektől azt várják, hogy kiváltsák a szervezet immunválaszát. Az oltóanyag szer nem tartalmaz legyengített HIV-vírust, így nem okozhat megbetegedést.


AIDS-tapasz
Az AIDS-tapaszként ismertté vált vakcina tesztelése jelenleg is zajlik - a kutatók szerint bíztató eredményekkel. A kutatási hipotézis szerint a bőrben található immunsejteket aktivizálva az immunrendszer megerősíthető, s a bevitt anyaggal a HIV-vírus elpusztítására specializált ölősejtek termelése megsokszorozható.


A szoptatás során bekövetkező fertőzés megakadályozását célzó kutatások
2006-ban Ugandában egy olyan oltóanyag tesztjét kezdték meg, amely a szoptatás során bekövetkező HIV-fertőzéstől védené meg a csecsemőket. A kipróbálás még korai stádiumban van, az első eredmények az idei év során várhatók. Máshol is próbálkoznak az anyáról a gyermeknek (a terhesség, a szülés vagy a szoptatás során) átadott fertőzés megakadályozására.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése