2013. február 27., szerda

Alultápláltság


Az alultápláltság az elégtelen táplálkozás következménye.Alultápláltság- az elégtelen táplálkozás következménye Szegény és fejletlen országokban az elégtelen táplálkozás akadályozza az emberek fizikai és szellemi fejlődését, és az alultápláltsággal összefüggő betegségek okozzák a legtöbb halálesetet. A gazdagabb, fejlettebb országokban az alultápláltság többnyire olyanokat érint, akik táplálkozási rendellenességben vagy valamilyen krónikus betegségben szenvednek, illetve coeliakia vagy más betegség által okozott felszívódási zavarral küzdenek. Idős emberek, alkoholisták és a nagyon szigorú diétát folytatók szintén alultáplálttá válhatnak.

Az alultápláltság kimutatása:

Az alultápláltság a testtömegindex és az érintett személy felkarkerületének mérése segítségével mutatható ki.

Az alultápláltság oka:

Elméletben mindenki ki van téve az alultápláltság veszélyének, ha az étrendje nem tartalmazza az alapvetően szükséges szénhidrátokat, fehérjét, zsírokat, valamint ásványi anyagokat és vitaminokat.

  • Az alultápláltság fő oka az elégtelen táplálkozás. Leginkább olyan országok lakosait érinti, ahol nincs elegendő élelmiszer, illetve azokat a személyeket, akik másoktól függnek a táplálkozásban, tehát a csecsemőket, a gyermekeket, az idős embereket, a fogyatékkal élőket és az elmebetegségben szenvedőket.
  • A gazdag országok lakosai akkor válhatnak alultáplálttá, ha olyan betegségben szenvednek, amely negatív hatást gyakorol az étvágyra, az emésztésre és a tápanyagok felszívódására vagy feldolgozására. Ilyen a Crohn betegség, az irritábilis bél szindróma, a coeliakia és a hasnyálmirigy-elégtelenség. A táplálkozási zavarokból, pl. az anorexia nervosából eredő ,,önkéntes'' alultápláltság, előfordulása egyre gyakoribb.

Kapcsolódó szócikkek


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése