2011. június 27., hétfő

Ciszta


Többnyire folyadékot – valamilyen testnedvet – vagy gázt tartalmazó szövetfallal határolt tömlő. Bármely szervben kialakulhat, az esetek többségében jóindulatú elváltozás, ami csak azért okozhat problémát, mert méretétől függően nyomhatja a környezetében lévő szerveket.

Nagyon sok típusa ismert. Az elzáródásos tömlők visszafejlődhetnek, ha a kivezető járatok szabaddá teszik. A daganatos eredetű ciszták leggyakrabban a petefészkekben és környezetükben, az emlő- és a nyálmirigyekben alakulnak ki. Általában akkor okoznak panaszokat, amikor felgyorsul a növekedésük, ilyenkor az eltávolítás mellett döntenek.
Egyes szervekben veleszületett ciszták találhatók, a tüdő, a vese, a máj és a hasnyálmirigy cisztái súlyos, gyakran örökletes betegségek (pl. policisztás vesebetegség) jelei. Ilyen esetekben a beteg szervben több kisebb-nagyobb ciszta van jelen.

Kezelése:

Hogy milyen kezelést alkalmaznak, az attól függ, hogy a ciszta milyen méretű, milyen gyorsasággal növekszik, valamilyen elzáródás következménye-e,illetve jó-, vagy rosszindulatú-e. Rosszabb esetben az eltávolítás mellett döntenek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése