2011. június 30., csütörtök

Foggyökérkezelés


Az egyik leggyakoribb fogászati beavatkozás.
Ha a fogszuvasodás olyan mértékű, hogy eléri vagy megközelíti a fog belsejében levő, ereket és idegeket tartalmazó üreget, gyulladás alakul ki, melyet kezelni kell. A másik ok, amiért a fogat gyakran gyökérkezelni kell, ha a túl nagy tömés, vagy a nagy kiterjedésű fogszuvasodás következtében elhal a fog.
Azáltal, hogy megszűnik a fog vérkeringése, a vér nem tudja elszállítani a fogból a baktériumokat, és ezek a fogágyban, a fogat körülvevő csontban elszaporodhatnak, és gyulladást, akár tályogot is okozhatnak. Az ilyenkor kialakuló gócos fogak lehetnek az okozói, ill. fenntartói a szervezet egyéb helyein kialakult gyulladásos folyamatoknak (pl. foltos hajhullás, bőrkiütés, szemészeti, urológiai, izületi gyulladások, szívizomgyulladás).
A fogbél fertőződhet úgy is, hogy letörik a fog, vagy nagyfokú ínysorvadásnál, ha nem fedi elegendő csont a fogakat a fogágyban. Ha a korona felhelyezése miatt a frontfogakon és a kisőrlőkön ún. csonk előkészítést kell végezni, majdnem minden esetben gyökérkezelni kell ezeket a fogakat, mert a fogból sok anyagot kell lecsiszolni, hogy legyen elég hely a koronának.
Tünetek, melyek arra utalnak, hogy gyökérkezelni kell a fogat
Enyhébb esetekben: hidegre, édesség fogyasztásakor fellépő heves fájdalom, amely az inger megszűnte után elmúlik. Nappal tompa fájdalom, amely éjszaka, vízszintes testhelyzetben fokozódik, esetleg elviselhetetlenné válik. A fog környékén erős lüktető fájdalom, feszítő érzés. Ráharapási érzékenység. Súlyosabb esetben: megdagadhat az arc.
Beavatkozás előtti teendők
A beavatkozás előtt részletes fogorvosi vizsgálat, viziográfos röntgenfelvétel szükséges a beteg fogról, és a környezetéről. Az ezt követő konzultáció során részletes felvilágosítást kap a beteg a tervezett beavatkozásról, az érzéstelenítés módjáról, a felhasznált anyagokról, az esetleges szövődményekről és a beavatkozás utáni teendőkről. Minden fogászati beavatkozás előtt tanácsos étkezni, mert az érzéstelenítő injekció beadása után 3-4 óra hosszáig nem lehet enni, amíg a zsibbadás tart.
A gyökérkezelés
Bármilyen okból végezik is a gyökérkezelést, az eljárás minden esetben hasonló. A fogak helyi érzéstelenítése után (ami 2%-os Lidocain oldattal történő injekciót jelent), fúróval eltávolítják a felesleges, szuvas részeket. A gyökércsatornákat steril tűkkel reszelve-tágítva feltárják, mechanikailag eltávolítva az itt futó ér és ideg képleteket, miközben fertőtlenítő szerrel öblítik, kémiailag is csökkentve a baktériumok számát. Lassan előrehaladva, folyamatosan röntgenfelvételeket készítenek annak megállapítására, hogy a gyökércsatornában lévő tű mikor éri el a gyökércsatorna végét. A teljesen precíz eredmény elérése érdekében speciális, számítógépes eszközt használnak. Az összes csatorna feltárása után átöblítés, kiszárítás következik. A gyökércsatornák tömése a legkorszerűbb anyagokkal történik, a cél, hogy hermetikusan lezárják a csatornákat. Az esetek többségéb en egyszerre el tudják végezni a beavatkozást. Ha elhalt fogról van szó, egy hétig a gyökércsatornákba gyógyszert tesznek, majd ideiglenes tömést helyeznek a fogba, hogy csökkentsék a baktériumok számát. A végleges tömést egy következő ülésben készítik el. A gyökértömés ára általában a fogakban elhelyezkedő csatornák számától függ.
Gyökértömés utáni szövődmények
A frissen gyökértömött fogak, lehetnek néhány napig ráharapásra érzékenyek. Azáltal, hogy a gyökérkezelt fogakban megszűnik a keringés, kiszáradnak és törékennyé válnak. A fogkorona letörésének elkerülése végett a gyökérkezelt fogakat javasolt koronával ellátni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése