2011. szeptember 19., hétfő

Alkoholallergia


Az alkoholt, fogyasztása után a máj lebontja, és acetaldehiddé alakítja át. Az acetaldehid nagyon toxikus, rákkeltő anyag, a máj ezt az acetaldehidet a következő lépésben ecetsavvá alakítja át. Amennyiben a máj nem tudja lebontani az alkoholt, a magas acetaldehid-szint problémát okozhat ezen személyeknél.

Drunkorexia
    A drunkorexiában szenvedő – többségében – nők az egész napi koplalást alkoholfogyasztással „kombinálják", abban a hiszemben, hogy így nem híznak majd az alkohollal bevitt kalóriáktól, és megőrizhetik alakjukat. Bővebben a drunkorexiáról >>

Az alkoholos italok nemcsak az alkohol nem megfelelő lebontása miatt okozhatnak problémát. Ezek az italok egyéb alkotóelemeket is tartalmaznak, amelyek igazi allergiát idézhetnek elő. Ezen alkotóelemek lehetnek: szőlőszemek, élesztő, árpa, komló, búzaszármazékok vagy természetes élelmiszer adalékanyagok, mint például a szalicil, de lehet még hisztamin, illetve tiramin (a chiantiban) is.

Enzimeket is adhatnak hozzájuk, mint például a papaint, vagy konzerváló anyagokat, mint amilyenek a szulfitok is, amelyek mind allergiát válthatnak ki. A szőlőszemekkel, élesztővel, komlóval, árpával, rozzsal és gabonával kapcsolatos súlyos reakciókat nem maga az alkohol váltja ki.

Az alkoholallergia tünetei

Elsősorban ázsiai/keleti származású embereknél jelentkezhet elvörösödés, szívdobogás, hőhullámok, fejfájás, hasfájás és vérnyomás csökkenés. Tudni kell, hogy nem minden elvörösödés tulajdonítható az alkoholnak. Rosacea (gyakori bőrbetegség, általában negyvenéves korban indul, először értágulatokkal, majd göbcsékkel, később gennyhólyagokkal), menopauza, alacsony vércukorszint, és bizonyos gyógyszerekre való allergia is kiválthatja ezt a tünetet.

Kapcsolódó szócikkek


  • Alkoholizmus kezelése
  • Alkoholizmus szövődményei
  • Absztinenciális tünetek
  • Dependencia

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése