2011. szeptember 10., szombat

Glükozamin


A glükózamin a szénhidrátokon belül az aminocukrok, azon belül pedig a hexózaminok csoportjába tartozó vegyület.
A glükózamin természetes anyag, tengeri állatok kitinpáncéljából állítják elő, orvosi célokra leggyakrabban kénsavas sóját, a glükózamin-szulfátot alkalmazzák.

A porcszövet sejtközötti állományának két rendkívül fontos összetevője a glükózamin-szulfát és a kondroitin-szulfát, amely vegyületek megfelelő pótlása kulcsfontosságú lehet a az ízületi kopás megelőzésében.

A leggyakoribb adagolási mód a szájon át történő adagolás, így a hatóanyag 90 %-a felszívódik a bélrendszeren keresztül. Ennek a fölszívódott mennyiségnek csak kb. 26%-át hasznosítja a szervezet. A vegyület a májban fehérjékhez kötve raktározódik. A glükózamin koncentrációja legmagasabb a májban, a vesében és az izületi porcokban, illetve a vegyület egy része az izületi folyadékba is kiválasztódik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése