Az arginin az aminosavak közé tartozik, melyekb?l minden fehérje felépül. Vannak úgynevezett esszenciális, szemiesszenciális és nem esszenciális aminosavak. Az arginin a szemiesszenciális aminosavak közé tartozik, ami azt jelenti, hogy a szervezet különböz? mértékben a többi aminosavból képes el?állítani.. Az arginin a hipofízisben termel?dik,legnagyobb mennyiségben a halban,szárnyasokban és tejtermékekben található meg.
Kémiailag C6H14N4O2.
Az arginin a nitrogén-anyagcserében játszik szerepet: az arginin-ornitin-citrullin körben alakítja át az ammóniát semleges hatású karbamiddá. Másik fontos szerepe, hogy arginib?l NO keletkezik, amely számos biológiai funkciót lát el.
Az arginin további kedvez? élettani hatásai
- Kedvez? hatás a szív-érrendszerre a keringés javításán keresztül
- Segíti a normál vércukorszint fenntartását
- Segíti a testzsírszint csökkentését a növekedési hormon és inzulin termelés serkentésével
- Májm?ködést támogatja
- Megakadályozza a szövetek lebomlását és segíti az izmok regenerálódását azzal, hogy fehérje-anyagcseréb?l származó melléktermékeket bont le
A fent említett hatások miatt el?szeretettel használják sportolóknak készített táplálék-kiegészít?k összetev?jeként, mivel segíti az izomtömeg növelését és a test zsírtartalmának csökkentsését.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése