2013. június 27., csütörtök

Arginin


Az arginin az aminosavak közé tartozik, melyekb?l minden fehérje felépül. Vannak úgynevezett esszenciális, szemiesszenciális és nem esszenciális aminosavak. Az arginin a szemiesszenciális aminosavak közé tartozik, ami azt jelenti, hogy a szervezet különböz? mértékben a többi aminosavból képes el?állítani.. Az arginin a hipofízisben termel?dik,legnagyobb mennyiségben a halban,szárnyasokban és tejtermékekben található meg.

Kémiailag C6H14N4O2.
Az arginin a nitrogén-anyagcserében játszik szerepet: az arginin-ornitin-citrullin körben alakítja át az ammóniát semleges hatású karbamiddá. Másik fontos szerepe, hogy arginib?l NO keletkezik, amely számos biológiai funkciót lát el.

Az arginin további kedvez? élettani hatásai

  • Kedvez? hatás a szív-érrendszerre a keringés javításán keresztül
  • Segíti a normál vércukorszint fenntartását
  • Segíti a testzsírszint csökkentését a növekedési hormon és inzulin termelés serkentésével
  • Májm?ködést támogatja
  • Megakadályozza a szövetek lebomlását és segíti az izmok regenerálódását azzal, hogy fehérje-anyagcseréb?l származó melléktermékeket bont le
A fent említett hatások miatt el?szeretettel használják sportolóknak készített táplálék-kiegészít?k összetev?jeként, mivel segíti az izomtömeg növelését és a test zsírtartalmának csökkentsését.

Az arginin egyéb felhasználási lehet?ségei

  • Szív-és érrendszeri megbetegedések
  • Koncentrációs problémák
  • Terméketlenség
  • Sebek/sérülések
  • Hipertenzió (magas vérnyomás)
  • Erekciós zavarok
  • Intersticiális húgyhólyaggyulladás
  • Korábbi anabolikus szteroid hatások

Kapcsolódó szócikkek


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése