2011. április 8., péntek

Fototerápia


A fény elektromágneses sugárzás, mely hullám és részecske tulajdonsággal rendelkezik. Számos kedvező biológiai tulajdonsága ismert. Általában szelektív komponensű fénysugarakat használnak, melyek az infravörös, a látható illetve az ultraibolya tartományban helyezkednek el.

Infravörös sugárzás: a felszabaduló hő hatására a keringés fokozódik, a fájdalom, a duzzanat csökken, a sebgyógyulás javul.

Ultraibolya sugárzás: biológiai hatásuk függ az alkalmazott hullámhossztól: bőrpírt, pigmentációt okozó, D-vitamint képző, csíraölő, sebgyógyulást fokozó hatása ismert, de a túlzott használatának karcinogén hatása is igazolt.

Látható fénysugárzás: (Evolite, Bioptron) általában monokromatikus, polarizált fényű lámpák. Ízületi fájdalmak enyhítésére, heglazításra, felfekvések, lábszárfekélyek hámosítására, vérömlenyek, bevérzések felszívódásának gyorsítására használják.

Soft laser: segítségével kisebb területre lehet nagyobb energiát összpontosítani. Serkenti a sebgyógyulást, fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő hatású.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése