2011. április 13., szerda

Görcs


Hirtelen támadó éles, összehúzó fájdalommal kísért tünet, amelynek háttérében sokféle ok húzódhat meg és a test legkülönfélébb pontjain léphet fel. A rendellenes izomösszehúzódás lehet tartós (tónusos), vagy egymással ellentétes működéseket kifejtő (antagonista), illetve az izomcsoportok tevékenységének váltakozása (klónusos).

Okai:

  • A leggyakoribb görcsök egyike a vázizomzatot alkotó, alapvetően akaratlagosan működtethető harántcsíkolt izmok hirtelen összehúzódása, ami leginkább a nagyobb megterheléskor, intenzív sportoláskor léphet fel.
  • A belső szervek – a gyomor-bélrendszer, légcső, hörgők, vese, húgyhólyag, ivarszervek, bőr, érfal – simaizomzatának összehúzó éles fájdalma akkor alakul ki, ha valamilyen akadály van jelen (pl. epekő és vesekő), vagy sérülés éri a szervek falát pl. gyomorfekély vagy -gyulladás. Erős fájdalommal jár a belek összehúzódása, ha a táplálék emésztése nem megfelelő, ha nagy mennyiségű bélgáz képződik, ha a béltartalom felhígul és hasmenést okoz, vagy menstruációkor a méh simaizmainak összehúzódásakor. Epekő vagy vesekő esetén nagy fájdalommal járó görcs alakul ki, ami megakadályozhatja a kő továbbhaladását és esetleges eltávozását is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése