2011. december 12., hétfő

Akut csalánkiütés


A heveny csalánkiütés általában egy nap alatt, gyakran néhány óra alatt lezajlik. Azért érdemel megkülönböztetett figyelmet, mert előfordulhat, hogy az anafilaxia bevezető reakciójaként jelentkezik, de szerencsére a hiperszenzitivitás ezen legsúlyosabb reakciója ritkán lép fel.

Heveny csalánkiütésnél a viszkető piros foltok az allergénnel való találkozás után szinte azonnal megjelennek. A tünetek intenzitása nagyon különböző. Enyhe esetben a bőrön néhány elszórtan elhelyezkedő, változó méretű, rózsaszínű, viszkető duzzadt folt jelenik meg. Súlyosabb esetekben az erőteljesebben kialakuló ödéma miatt a foltok inkább fehérek, mint rózsaszínűek. Ha a bőr mélyebb rétegeit is érinti, akkor az ödéma a test különböző részein torzulást okoznak, leggyakrabban az arcon, szemhéjakon, ajkakon, kézfejen. E súlyosabb esetekben azonnal gyógyszerrel kell enyhíteni a tüneteket, ha nincs kéznél az ismert szer, akkor azonnali orvosi ellátásra van szükség. Ha az ödémas duzzadás a test több részén – ajak-, szem-, nyelv-, arc-, végtag – szinte egyidejűleg jelentkezik, azonnal orvoshoz kell fordulni.

A csalánkiütés heveny formáját leggyakrabban valamilyen élelmiszer, alkohol, koffein, illetve rovarcsípés okozza. De gyakori a napfény, vagy a nagyon hideg okozta kiütés is, illetve a kozmetikumok, vegyi anyagok által kiváltott allergiás reakció. Ritkább esetben a heveny csalánkiütés okozói lehetnek gyógyszerek, különösképpen az antibiotikumok, egyes lázcsillapító szerek és fájdalomcsillapító szerek.
Kezelése lsd. Csalánkiütés kezelése

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése