2011. december 27., kedd

BERBERIS


Monokészítmények közé tartozó növényi szer, melyet a Berberis vulgaris (sóskaborbolya, sóskafa) nevű növény gyökerének szárított kérgéből készítenek.

Hatóanyagai:
  • berberin
  • berbamin
  • oxyacanthin
  • illóolajok
Célszervek:
A Berberis affinitása az élő szervezet csaknem minden szövetéhez igen nagy, azonban különösképpen hat a vese, a vesemedence és a máj szöveteire. A hatás alapja, hogy a medencei szervek vénás rendszerében pangást hoz létre.
A máj-, eperendszer területén ugyancsak pangásos tüneteket okoz.
Klinikai alkalmazás:
  • szubakut és krónikus húgyhólyaggyulladás
  • vesegyulladás (nefritisz)
  • különböző vesebántalmak (nefropatiák)
  • epe- és vesekőképződésre való hajlam (kolecisztopatiák)
  • reumás betegségek (reumatizmus)
A Berberis legfőbb indikációja a húgysavas diathesis, amely vesekőképződéshez, ezt követően pedig kólikás tünetek jelentkezéséhez vezethet. Kezdetben a jellemző klinikai tünetek még nem jelentkeznek, később először még csak fájdalommentes oliguriát, majd hólyagtenezmust és végül fájdalmas vizeletürítés figyelhető meg. A vizelet világostól sötét színűig változhat, sűrű, zavaros és pelyhes lehet. Lehet sárga, agyagszerű vagy vörös, lisztszerű üledéket tartalmazó, de az üledéke lehet nyálkás jellegű is.
A Berberis javítja a veseműködést és növeli a kiválasztott salakanyagok mennyiségét a vizeletben. Ezáltal kedvezően hat a vesekőképződéssel járó anyagcserezavarok esetében, szabályozza azokat, megakadályozza a kristályképződést.
Laborvizsgálattal fehérje, átmeneti és tubuláris epithelsejtek, kristályok és hengerhámsejtek, változó mennyiségű vörösvértest és általában kevés fehérvérsejt mutatható ki az üledékből.
A fájdalmas bélsárürítéssel járó végbélsipolyok gyógykezelésénél szintén alkalmazható.
A vizelet-kiválasztásban fellépett zavarok következményeként köszvényes, ízületgyulladásos tünetek jelentkezhetnek, melyek valamennyi ízület egyidejű megbetegedését okozhatják. Ezek az ízületek nyomásra érzékenyek, de ugyanakkor izomfájdalmak is jelentkezhetnek. Az állatok nem szívesen mozognak.
A bőrön sokszor csak a perineum tájékán erupciók és apró kör alakú léziók lehetnek, amelyek többnyire erősen viszketnek. A hideghatás és a vakarás ront a beteg állapotán ilyen esetekben. A Berberis az ilyen jellegű bőrtünetek – bőrgyulladások, gombásodások – kezelésére ajánlható.
Jelentkezhetnek a testi gyengeség tünetei és teljes apátia is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése