2011. december 21., szerda

Citomegalovírus


A mirigylázat, mononukleózist okozó vírus. A herpeszvírusok közé tartozik, az egészséges emberek szervezetében is megtalálható az esetek 80%-ában - anélkül, hogy bármiféle tüneteket okozna.

Tünetei:

Citomegalovírus okozta fertőzés, a nyirokcsomók megnagyobbodásával, torokgyulladással, elhúzódó magas lázzal, levertséggel, fáradékonysággal jár, amit gyakran kísér fejfájás és izomfájdalom. Előfordulhat, hogy a rubeolára emlékeztető kiütések is megjelennek, gyakori a máj és alép megnagyobbodása. Az egészséges immunrendszerű egyéneknél a primer fertőzés legtöbb esetben tünetmentes. A betegség kb. 2-6 hét alatt spontán gyógyul. Bármely életkorban megkapható.
A lappangási idő 20-60 nap.

Diagnózis és kezelés:

A CMV-fertőzést tünetei alapján nehéz megkülönböztetni az Epstein-Barr vírusfertőzés (EBV) általokozott mononukleózistól. Gyermekeknél főleg a citomegalovírus, fiatal felnőtt kortól inkább az EBV okozza a betegséget. Ezért a CMV fertőzés diagnózisát szerológiai vizsgálatok alapján állítják fel. Jól működő immunrendszer esetén nem alkalmaznak vírusellenes gyógyszereket.

A CMV-fertőzések az esetek többségében nem járnak szövődménnyel, de előfordulhat tüdő-, vagymellhártya-gyulladás, szívizom-gyulladás is, illetve ízületi gyulladásokat, idegrendszeri és vérképzőszervi betegségeket is okozhat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése