2012. január 13., péntek

Anyajegy


Latin megnevezés: Naevus pigmentosus

Az anyajegy a bőr vagy a bőrben lévő képletek - mirigyek, erek stb.- valamelyik sejtféleségének kisebb-nagyobb kiterjedésű, körülhatárolt felhalmozódása.

Majdnem minden ember bőrfelszínénmegjelenő éles határú, maradandó jellegű bőrelváltozás, mely színében, illetve felszínének tagoltságában tér el a környező bőrtől. Gyakori amár születéskor meglévő anyajegy, de kialakulhat későbbi életkorbanis. Alakjukat, jellegüket többnyire nem vagy alig változtatják.

Fokozott figyelmet érdemelnek a pigmentet termelő sejtekből (melanocytakból és naevussejtekből) kiinduló anyajegyek, mivel belőlük fejlődhet ki a rosszindulatú bőrrák, a melanoma.

Az anyajegyek kialakulásakor a bőr felső két rétegében (a hámban és az irhában)igen nagy mennyiségűfestéktermelő sejt jelenik meg, vagy a már ott meglévő sejtek aktivitása fokozódik - pontosan nem mindig tisztázható okból több festékanyagot kezdenek termelni. Van, hogyrövid időn belül több újanyajegy keletkezik, illetve a meglévőknövekedésnek indulnak: ezek főként hormonális változásokkal hozhatók összefüggésbe - például serdülőkorban, vagyterhesség idején.

Az anyajegy növekedhet, változhat anélkül, hogy az kóros lenne. Ha azonban hirtelen mind formájában, mind színében, összetételében változás következik be, ha előzőleg lapos volt, és hirtelen kiemelkedik a bőrfelszínből, ha benne tapintható, sötét csomó jelenik meg, ha egységes színe egyenetlenné válik, ha bármilyen szokatlan panaszt (viszketés], fvérzés, hámlás, fájdalom) okoz, haladéktalanulbőrgyógyászhoz kell fordulni.

Jóindulatú anyajegy Jóindulatú anyajegy

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése