2013. május 31., péntek

Anyatej


Az anyatejet a női mell mirigyállománya termeli a szülést követően. A csecsemőt az édesanya ezzel táplálja, hiszen a benne lévő anyagok a legjobb védelmet nyújtanak a megbetegedések ellen. Szükség esetén pótolható leginkább tápszerrel, a tehéntej alkalmazása allergizáló hatásas miatt kerülendő.


Az anyatej összetétele:
A nyers anyatejben több, mint 10 féle fontos fermentum van, valamint szükséges vitaminok, mint A, B, C, D-vitamin, illetve védőanyagok. Kalóriaérték 1 literben: kb. 700 kalória, mely természetesen leginkább az anyai táplálkozástól függ.


A szülés utáni első napokban előtejről (másnéven colostrum) beszélünk, ami sárga, zavaros folyadék, más jellegű, mint a később megjelenő anyatej. Néhány nap alatt normalizálódik. A korai tej sem káros. A tejtermelés szopással fokozható.


Az egészségügyi Világszervezet 6 hónapos korig kizárólag a szoptatást javasolja, majd azt, hogy kezdjük hozzászoktatni a gyermeket a szilárdabb táplálékhoz. A kiegészítő szoptatás azonban akár 1-2 éves korig is eltarthat.


A szoptatás mind a gyereknek, mind az anyának egészségügyi előnyökkel járhat.
Ilyen pl.:
- magasabb intelligencia,
- ritkább középfül fertőzések, megfázások, influenza,
- kisebb rizikó rákos megbetegedésre, gyermekkori leukémiára
- cukorbetegség, asztma, ekcéma, fogbetegségek elleni védelem
- az anya estében a szoptatás segíti a méh terhesség előtti méretének újra elérését, valamint a szülés előtti súly mihamarabbi elérését.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése