2010. december 15., szerda

Afázia


A beszéd megértésének vagy kifejezésének zavara. Az afázia különböző típusú és eredetű beszédzavar összefoglaló neve, amit az agyi beszédközpont valamilyen sérülése okoz, agyvérzés, fertőzés, daganatos betegség következményeként fellépő károsodás.

Az agyban a beszéd kivitelező apparátusa a jobb kezeseknél a bal homloklebeny harmadik homloki agytekervény hátsó harmadával van kapcsolatban, ez a Broca-terület (az összefüggést felismerő kutatóról kapta a nevét). A beszédértést a Wernicke-terület (szintén az összefüggést felismerő kutatóról elnevezve), az első halántéki agytekervény irányítja. A két agykutató a beszéd szenzoros (érző) és motoros (mozgató) központjait az agy egyes területeire lokalizálták, és beszédzavart e területek valamilyen sérülésével magyarázták. Abeszédfunkciókat és azok zavarait ma már nem így közelíti meg a tudomány, hanem a beszéd képességét és megértését összetett idegrendszeri folyamatok eredményének tekinti, így ezek zavarait is több tényezőben tárják fel.

Az afázia típusai: a beszédmegértési zavar, ép hallás mellett (szenzomotoros), beszédszervi és beszédkészség zavarai (motoros), az egyes szavak megértésének gátoltsága (szemantikai), mondatalkotási képtelenség (agrammatizmus).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése