2010. december 29., szerda

Allergén


A szervezetbe, leginkább a légzés során a légzőrendszerbe nagy mennyiségben kerülnek be különböző kémiai tulajdonságú és méretű anyagok. Egyes embereknél az ilyen részecskék heves védekező reakciót váltanak ki. A nagyobb méretű részecskék nem jutnak el a tüdő hörgőkhöz, hanem az orr és a felső légutak nyálkahártyáján fennakadnak és itt váltanak ki allergiás reakciókat ún. szénanáthás tüneteket okozva. A kisebb méretű részecskék azonban eljutnak a tüdőhörgőkbe, asztmás rohamot váltva ki.

A "major allergéneknek" azok, amelyek a leggyakrabban váltanak ki allergiás reakciót. Ilyen például:

  • a Dermatophagoides pteronyssinus nevű atka anyagcsereterméke, amit a köznyelvben a házipor-érzékenységnek neveznek. Az atka szorosan kapcsolódik az emberéhez, mert tápláléka az emberi testről naponta lesodródó hámrészecskék, a folyadékot pedig a levegő páratartalmából nyeri. Százezerszám megtalálhatók minden berendezési tárgyunkban.
  • itthon szintén parlagfű (Ambrosia elatior) számít az egyik legtöbb panaszt okozó allergénnek. A gyomnövény pollenkiszóródása az időjárástól függően július végén, augusztusban válik intenzívvé. A pollen a felső légutakban, orrnyálkahártyán, a szem kötőhártyáján csapódik le és okoz szénanáthát (rhinitis et conjunctivitis allergica). A parlagfű és a parlagfű-allergia a nyugat-európai országokban gyakorlatilag ismeretlen, részben azért, mert a hidegebb időjárású területeken nem érik be a növény, másrészt kevesebb a parlagon hagyott terület.
  • A nyírfa (Betula varicosa) pollenje szintén gyakori oka az allergiás reakcióknak

Továbbigyakoribb allergének:

  • A macskaszőr, illetve bőr faggyúmirigyeinek terméke, ami a szőrön megszáradva por formájában terjed a levegőben
  • Kutyaszőr-allergiával, ez ritkábban okoz allergiás tüneteket
  • Egyes nagyvárosokban például a csótány (svábbogár) anyagcsere-termékei az ún. házipor allergia aktív okozói
  • A műanyaggyártásban használt izocianát kémiai anyag belégzése, súlyos asztmás reakciókat válthat ki, de számtalan más vegyi anyag okoz allergiás panaszokat

A környezetünkben gyakran előforduló, allergiát okozó vegyi anyagok:

  • formaldehidok, hydrocarbonátok és phenolok. Alkotó anyagai például a légfrissítőknek, fertőtlenítő szereknek, szigetelő anyagoknak, festékek, üzemanygoknak, gyógyszereknek stb.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése