2010. december 31., péntek

Ételmérgezés


Az ételmérgezés rendszerint heveny megbetegedés, amit baktériumokkal, vírusokkal vagy élősködőkkel szennyezett étel vagy ital elfogyasztása okoz. Ritkábban a zöldségeken és gyümölcsökön levő növényvédőszer-maradványok, mérgező vegyi anyagok, pl. ólom vagy króm, illetve mérgező bogyók vagy gomba a felelős az ételmérgezésért.

Noha az élelmiszerek tartósításának és tárolásának módszerei egyre fejlődnek, még ma is gyakori az ételmérgezés, különösen nyáron, amikor nagyobb a valószínűsége annak, hogy az ételeket nem hűtik le megfelelően, illetve az év folyamán bármikor, ha pl. a fagyasztott baromfihúst elkészítés előtt nem a megfelelő módon engedtetik fel.

Az ételmérgezés tünetei: hányás, émelygés, hasmenés, gyomorgörcsök és láz. Ha a tünetek 24 óra után sem enyhülnek, forduljon orvoshoz.

Az ételmérgezést gyakran az okozza, hogy a belek falát megtámadják az ott elszaporodó mikroorganizmusok, pl. az E.coli, a szalmonella, a Campylobacter vagy valamilyen egysejtű élősködők, illetve ha a bélrendszerben bizonyos baktériumok úgynevezett enterotoxinok, méreganyagokat termelnek, amelyek megtámadják a bél nyálkahártyáját, vagy felszívódnak a vérbe, lázat és egyéb tüneteket okozva.

Lásd: ételfertőzés

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése