2011. május 10., kedd

Aminosav


Az aminosav (amino-karbonsav) olyan szerves vegyület, melynek molekulájában aminocsoport (-NH2) és karboxilcsoport (-COOH) egyaránt előfordul. Az aminosavak kiemelkedő jelentőségűek az élővilág számára, mivel a proteinek (fehérjemolekulák) építőkövei.

Az aminocsoport, karboxilcsoporthoz viszonyított helyzete alapján az aminosavak az α-, β-, γ- stb. aminosav elnevezést kapták.

A fehérjék kizárólag α-aminosavakból tevődnek össze. Az élő szervezetekben 25-féle α-aminosav található, ezek közül 20 fehérjeépítő. Ezek kapcsolódási sorrendje az aminosav szekvencia, a fehérjék elsődleges szerkezete.

További fontosabb aminosavak:

  • a β-aminosav,
  • a β-alanin, és ennek származékai: a pantoténsav és a koenzim-A.
  • a γ-aminovajsav (GABA), az agy anyagcseréjének egyik eleme,
  • a vitamin hatású p-amino-benzoesav.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése