2011. május 15., vasárnap

ÁNTSZ


ÁNTSZ (Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat).

Állami költségvetésből működtetett központi hivatal. Feladata a népegészségügyi, azaz a közegészségügyi, járványügyi, egészségfejlesztési és egészségvédelmi tevékenység irányítása és felügyelete, valamint az egészségügyi ellátás felügyelete. Küldetése a magyar lakosság egészségi állapotának javítása, a már elért eredmények megtartása.


Az ÁNTSZ-nek az egyes tevékenységein belül kiemelt feladatai:

  • a közegészségügyben és járványügyben: a környezet- és település-, élelmezés- és táplálkozás-, gyermek- és ifjúság-, sugár-egészségügy, kémiai biztonság,
  • népegészségügyben: vizsgálja, elemzi és nyilvánosságra hozza a lakosság egészségügyi állapotának alakulását, kialakítja és működteti a fertőző és nem fertőző környezeti betegségek rendszerét, tudományosan megalapozza az egészségügyi követelményeket, ösztönzi és szakmailag támogatja a tudatos és aktív magatartás társadalmi méretű kialakulását.
  • az egészségfejlesztéssel kapcsolatban: egészségvédelem, egészségnevelés és egészségmegőrzés.


Az ÁNTSZ élén az országos tisztifőorvos áll, aki feladatait az egészségügyi, szociális és családügyi miniszter közvetlen irányításával látja el. Az országos tisztiorvos irányítja az ÁNTSZ működését, meghatározza a központi helyi szervek fő feladatait.

Az ÁNTSZ szervezeti struktúrája háromszintű:

  • központi szerve az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (hozzátartoznak a szakmai-módszertani feladatokat ellátó országos intézetek),
  • a második szinten a regionális,
  • a legalsó szinten a kistérségi intézetek helyezkednek el.


2009. július 1-től az ügyfél a területileg illetékes ÁNTSZ honlapjáról az ügyfél-tájékoztatót letöltve, részletes és pontos tájékoztatást kap arról, mi minden szükséges az adott ügy intézéséhez.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése