2011. január 18., kedd

Érzékkiesés


Az érzékkiesés azt jelenti, hogy a test egy részén nem érzékel az ember ingert. Rendszerint környéki ideg károsodása vagy elfajulása miatt alakul ki, de a központi idegrendszer (agy és gerincvelő) sérülése is előidézheti.

Az érzékelés teljes elvesztése idegkárosodás jele. Ha azonban az ideg csak részlegesen sérül meg, az érzékkiesés is részleges lehet, amely szúrásszerű érzéssel jár.

Az érzékkiesés lehet átmeneti, amikor a kéz vagy a láb vérellátása valamilyen testhelyzet, például alváskor a kéz vagy a láb elfekvése miatt időlegesen romlik. Amikor a vérellátás helyreáll, a rendes érzékelés is visszatér. Az is előfordulhat, hogy az érzékkiesés állandó és visszafordíthatatlan. Ilyen helyzet állhat elő cukorbaj, elfajulásos idegbetegség, a bőr alatti ideg sérülése, az ideg porckorongsérv miatti nyomódása, mérgek (ólom, alkoholfogyasztás és dohányzás) vagy gyógyszerek mellékhatása esetén. Ha mód van rá, a bajt kiváltó okot kell kezelni. A megromlott érzékelésű kéz vagy láb baleset elszenvedésére hajlamos, azért meg kell óvni a vágásoktól, ütésektől és más sérülésektől.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése