2011. február 25., péntek

Esemény utáni tabletta


Az eseményi utáni tabletta a sürgősségi fogamzásgátlás egyik módszere. Nem kívánt terhesség megakadályozására szolgáló gyógyszer. Vényköteles, orvos írja fel receptre, amit utána patikában válthatunk ki.
Fogamzásgátló spirál
    A fogamzásgátló spirál felhelyezése csak kis kellemetlenséggel jár, mégis sokan kedvelik, mert egyszerű és biztonságos. Részletesen a fogamzásgátló spirálról >>
A készítmény nagy mennyiségű progeszteron nevű hormont tartalmaz. Ez a hormon hátrányosan befolyásolja a tüszőrepedést, a megtermékenyítést és a megtermékenyített, már osztódásnak indult petesejt méh-nyálkahártyába történő beágyazódását akadályozza meg. Már létrejött terhesség esetén alkalmazása ellenjavallt.
Többféle tabletta létezik, általában a védekezés nélküli nemi aktust követő 72 órán belül kell az első, majd 12 óra múlva a második tablettát bevenni. Létezik olyan gyógyszer, amikor csupán egy tablettát kell bevenni 72 órán belül. Ezután 2-3 napon belül menstruációs vérzés alakul ki, mely során az esetlegesen beágyazódott embrió lelökődik a méhnyálkahártyával együtt.
Az ilyenfajta fogamzásgátlás csak alkalmi megoldásként javasolható, rendszeres fogamzásgátlásra válasszunk egyéb módszereket.
A tabletta magas hormontartalmú készítmény, így különösen fiatal lányoknál okozhat vérzészavart és a nemi ciklus felborulását.

Az esemény utáni tabletta mellékhatásai

  • Vérzés.
  • Hasgörcs.
  • Hányinger, hányás.
  • Folyamatos émelygés, szédülés.
  • Álmosság, dekoncentráció.
Ideális esetben a tabletta által kiváltott vérzés után kb. 28 nap múlva jelentkezik a következő vérzés. Elvileg egy ciklusban egyszer használható, de van olyan szakember, aki szerint három hónapon belül nem tanácsos újra használni.
Ha hétvégén van szükségünk tablettára a nagyobb városokban úgynevezett sürgősségi fogamzásgátlási ambulancia, ahol felírják a gyógyszert és azt ügyeletes gyógyszertárban ki lehet váltani. Ára 5-10.000 Ft körül van, a TB nem támogatja.

Kapcsolódó szócikkek


  • Férfi fogamzásgátló szerek
  • Fogamzásgátló
  • Abortusztabletta

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése