2011. március 23., szerda

Dialízis


A dialízis vesepótló kezelés. A vesék fő funkciója, hogy a szervezetben felgyülemlett salakanyagok és bomlástermékek egy részét,illetvea húgysavat eltávolítsák. Ezt a funkciót igyekeznek a lehető leghatékonyabban pótolni mesterségesen a dializátor (szűrő) segítségével.

A dialízis nem tudja tökéletesen pótolni a vesék működését, így a veseelégtelenségben szenvedők kiegészítő diétákra, ill. gyógyszeres terápiára szorulnak. A legnagyobb gondot a foszfor sója, a foszfát okozza, amit gyakorlatilag minden élelmiszer tartalmaz, különösen a vesebetegek számára oly fontos fehérjék. A magas foszfát szint súlyos kardiovaszkuláris megbetegedéseket okozhat, ami a dializáltak többségénél előbb-utóbb fellép. A folyamat jelentősen lassítható gyógyszerrel, illetve kifejezetten erre a célra kidolgozott diétával.

A dialízis kétféleképpen történhet: hemodialízissel vagy hashártyai, peritoneális dialízissel. A veseelégtelenségben szenvedők hetente többször – általában hetente háromszor – esnek át ilyen kezelésen, ami kb. 4-5 órát vesz igénybe. A hemodialízist dialízisközpontokban végzik, míg a peritoneális otthon is elvégezhető.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése