2011. augusztus 17., szerda

Árpa


latin: hordeolum, chalazion

Az árpa a szemhéjban található mirigyek gyulladása, amely bakteriális fertőzés útján jön létre.

Igen gyakori betegség, bármely életkorban előfordulhat. Nem megfelelő higiéniás környezet is okozhatja, míg gyermekeknél a szintén gyakori felsőlégúti hurutokat követheti. Gyakrabban fordul elő cukorbetegeknél (ahogy több más fertőzéses bőrgyulladás is), tehát gyakortavisszatérő, makacs, kezelésre nem reagáló árpaesetében javasolt vércukorszintet mérni, az esetlegesen még fel nem ismert diabétesz tisztázása céljából.

Két alapvető formája van: akut és krónikus.

Akut forma

Külső árpa esetén megduzzad a szemhéj, fájdalmas kis dudor tapintható ki, amely többnyire elgennyed és magátólkiürül.

A belső árpa a szemgolyó felé domborodik. Az esetek nagy részében ez is spontán módon megnyílik és kiürül.

Krónikus forma

A szemhéjban található mirigyek kivezető csatornájának elzáródása okozza az árpa krónikus formáját, a jégárpát. A mirigyek váladéka pang, besűrűsödik és idegentest-reakciót vált ki. A szemhéjon kis dudor keletkezik. Az esetek nagy százalékában műtéti beavatkozásra van szükség, mert nagyon ritkán fejlődik vissza spontán módon. A műtét során az árpát megnyitják, tokját és tartalmát eltávolítják.

Kezelés

Az akutárpa sok esetben magától kifakad. Ezt elősegíthetjük meleg - de nem forró! - nedves borogatással, vagy párakötéssel. A párakötés gyakorlatilag egy dunsztkötés: az érintett szemhéjat bekenjükvalamilyen semleges szemkenőccsel,a lehunyt szemre egy száraz gézlap, arra egy tiszta vízbe mártott, majd jól kinyomkodott vattapogácsa kerül,erre egynejlonfolt mintvízzáró-réteg, majd a legtetejére még egy gézlap. Ezt a réteges kötést ragtapasszal rögzítjük a homlokon és az arcon.

Hasznos lehet még szakorvos által felírtantibiotikum tartalmú szemcsepp vagy kenőcs.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése