2011. augusztus 2., kedd

Bechterew-kór


latin: spondylitis ankylopoetica(spondilítisz ankilopoetika)=ízületi merevséget okozó csigolyagyulladás

Krónikus, gyulladásos ízületi betegség, mely fokozatosan halad előre. A betegség a csigolyák közötti és keresztcsont-csípőcsont közti ízületek és szalagok elmeszesedésével jár, végül kialakul a botmerev gerinc.
Főként fiatal férfiakon jelentkezik, 7-szer gyakoribb, mint a nőknél, általában 15 és 45 év között jelenik meg. Kiváltó oka ismeretlen, de egyes családokban gyakoribb előfordulást mutat, mely a genetikai hajlam szerepét bizonyítja. Kimutatták a HLA B27 antigén nagyarányú hordozását a betegek között.

Tünetek:
Kezdete alattomos, mivel nincsenek jellemző tünetek. Eleinte deréktáji vagy háti fájdalom, mely főleg éjjel illetve hajnalban jelentkezik és idővel erősödik. Jellemző a hát reggeli merevsége, mozgásra oldódik a fájdalommal együtt. A betegek nagy részénél ehhez más ízületek (térd, csípő, boka) és inak gyulladása is társul. A betegség előrehaladtával a tünetek is súlyosbodnak, kialakul a gerincmerevség, megjelenhet a szem szivárványhártyájának a gyulladása iritis is. Fáradtsággal, fogyással, étvágytalansággal járhat együtt. A gyulladás miatt az ízületi felszín folyamatosan pusztul, az ízületek elcsontosodnak, a csigolyák összenőnek.
A betegség lefolyása hullámzó, tünetmentes és panaszos szakaszok követik egymást.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése