2010. november 21., vasárnap

Bőrbiopszia


A bőr szövettani vizsgálata. A bőrön észlelt elváltozás, kóros képlet diagnosztizálására alkalmas. A mintavétel helyi érzéstelenítésben történik, mely lehet felületes, ez azt jelenti, hogy érzéstelenítőt, pl. lidokaint oldat formájában vagy fagyasztásos technikát használnak, illetve lehet infiltrációs, mikor az érzéstelenítőt injekcióval a bőrbe juttatják.

Az érintett bőrfelületről szikével vagy egy speciális körkéssel mintát vesznek. A mintát mikroszkópos vizsgálattal analizálják, további elemzés miatt immuntechnikán alapuló vagy elektronmikroszkópos vizsgálatra is sor kerülhet.

A vizsgálat során fontos, hogy beteg tudassa orvosával fennáll-e érzéstelenítővel szembeni túlérzékenység, allergia, vérzékenység, illetve szed-e véralvadásgátló szereket.

Általában a kimetszés helyén nem túl nagy seb marad, varrni sokszor nem szükséges. Víz néhány napig nem érheti, az izzadást kerülni kell.

A szövődmények száma minimális, ér- vagy idegsérülés, sebfertőzés, hegképződés előfordulhat, valamint érzéstelenítővel szembeni allergia is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése