2010. november 10., szerda

A cukorbetegség megelőzése


Első és legfontosabb, hogy amilyen hamar csak tudunk, kezdjünk el tudatosan táplálkozni. Együnk sok sok zöldséget, gyümölcsöt és kevés cukrot. Nem kell azonban lemondani minden „gasztronómia élvezetről", elég, ha megválogatjuk miből mit főzünk és azt is, hogy mit mikor eszünk. A legújabb tudományos kutatás (Harvard Egyetem) szerint a testsúlykontroll minél előbb való elkezdése a kulcs. Egyik oldalon a felhasználás növelése áll, vagyis a rendszeres testmozgás. A másik összetevő a nyersanyagok megválogatása.

Új felfedezés, hogy egyaránt fontosak a teljes kiőrlésű lisztből készült pékáruk, a többszörösen telítetlen zsírsavak és a zöldség fogyasztása. A gyümölccsel okosan kell bánni (délben együk), mert a benne lévő fruktóz is káros lehet nagy mennyiségben. Azon elmélet már régen megdőlt, miszerint csak a répacukor és a zsír káros a szervezetünkre. Ma már a finomított fehér liszt és a só is ugyan olyan „ellenségnek" számít, a mangalicazsír fogyasztása viszont kifejezetten javallott.

Az új ajánlás értelmében a sovány tejtermékeket is ritkábban kell fogyasztani, hiszen bennük is rengeteg, gyorsan felszívódó tejcukor van.

Alapelv, hogy gyorsan felszívódó szénhidrátot (pl.: gyümölcs, csokoládé) tízóraira és ebédre, lassan felszívódót pedig reggel- uzsonnára- és vacsorára fogyasszunk. És igen, egészséges naponta 5x keveset enni.
A másik, de ugyan ennyire fontos tényező a sport. Lehetőleg naponta dolgoztassuk meg a szívünket egy kis kardió mozgással. Erre sem kell külön fitness termet otthon berendeznünk. Mindennapi tevékenységeinket is át tudjuk úgy alakítani ,hogy egészségesebbek legyünk tőlük. (hölgyeknél a boltból nem kocsival, hanem gyalog cipelni haza a szatyrokat, Uraknál biciklivel menni munkába).
A cukorbetegség előtti inzulinrezisztens állapot összefügg a testtömegindexxel, A súlynövekedés automatikusan növeli az IR-t, de ez a folyamat visszafele is érvényes. Egy kilogramm leadásával már javul az inzulinszint. Ha több szénhidrátot fogyasztunk el, mint amennyit elégetünk, akkor az bekerül a „raktárba" zsír formájában. Ha a cukorháztartásban zavar keletkezik, akkor a zsírháztartásunk is felborul. Vagyis, ha magas a cukrunk, akkor magas a vérzsírunk is, ami köztudottan káros. Elzsírosodnak az erek, kevesebb hely marad a véráramlásnak, csökken a sejtek vérellátottsága és a szervezetünk „lelassul".Nő az érfalakra nehezedő nyomás, és máris a magas vérnyomás betegségnél tarunk. Szívinfarktus,érelmeszesedés, vérrögképződés, szívelhalás.
Ördögi kör, mivel a szívbeteg ember már nem mozog(hat), a folyamat pedig tovább gerjeszti önmagát.
A megrémülés helyett érdemes a megelőzésre, a tudatos táplálkozásra és a rendszeres testmozgásra koncentrálni! Ha már kialakult az inzulinrezisztencia, akkor sincs ok pánikra, hiszen ma már nagyon hatékonyan és szinte lemondásmentesen kordában tudják tartani a speciális hormonambulanciákon ezt a betegséget.

Kapcsolódó szócikkek


  • Cukorbetegség
  • Cukorbetegség kezelése
  • Cukorbetegség szövődményei
  • Cukorbetegség tünetei
  • I-es típusú cukorbetegség
  • II-es típusú cukorbetegség
  • Örökölhető-e a cukorbetegség?
  • Terhességi cukorbetegség

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése